odafigyelés
tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás munka
nyíltság verseny aktualitás válasz munka jó hír
környezet együttműködés odafigyelés tisztelet fejlődés
munka kapcsolatok bátorság önazonosság munka
kihívás pontosság helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság verseny aktualitás válasz munka
jó hír környezet együttműködés odafigyelés tisztelet
fejlődés kapcsolatok munka bátorság
önazonosság munka kihívás pontosság
helyzetismeret rugalmasság szolidaritás
munka nyíltság válasz munka jó hír
környezet együttműködés
verseny aktualitás

newsbreakers logo Newsbreakers Communications
 
 

A kkv-k terheinek csökkentését sürgeti az Adókamara


[2012-06-14]
A jelenlegi adó és adminisztratív terhek mellett a mikro- és kisvállalkozások képtelenek növelni a foglalkoztatást
Az Adótanácsadók Országos Egyesülete szerint a magas munkáltatói közterhek, a minimálbér, az elvárt béremelés, valamint a jelentős adminisztráció, együttesen akadályozzák a foglalkoztatás bővítését a mikro- és kisvállalkozásoknál. A terhek 10%-os csökkentése 1 új munkahely megteremtését eredményezné a 10 főt alkalmazó kisvállalatoknál – mondta el Zara László elnök a szervezet június 14-i sajtótájékoztatóján.

Az esemény aktualitását a költségvetés nyáron kezdődő vitája adja. A szakemberek még ez előtt szeretnék felhívni a döntéshozók figyelmét arra, hogy amennyiben céljuk valóban a foglalkoztatás bővítése, akkor azt a koherens, kiszámítható és az adminisztráció túlburjánzását megfékező jogalkotással lehet elősegíteni.
Siklós Márta, az egyesület általános alelnöke elmondta, hogy az unió tagállamai közül 2011-ben a görögök után nálunk volt a legalacsonyabb a foglalkoztatási ráta (15-64 évesek körében 56,4%-os), amely több mint 8%-kal volt rosszabb, mint az uniós átlag.

Ráadásul a munkaadók helyzete 2012-ben a minimálbér növekedés és az elvárt béremelés hatására – ami a felette lévő bérkategóriákat is feljebb tolta – tovább romlott, mivel annak fedezetét, az igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezmény nem ellensúlyozza. Ennek köszönhetően a szürke és fekete foglalkoztatás nőtt. Azt, hogy a helyzet kritikus, világosan mutatja az is, hogy idén a bruttó átlagkereset a versenyszférában 7%-kal nőtt, miközben a magyar GDP várhatóan stagnál, vagy jó esetben is csak minimálisan növekszik. Ugyanakkor a szervezet üdvözöli, hogy a miniszterelnök e heti nyilatkozata szerint a szociális hozzájárulási adó várhatóan csökken.

Aggodalomra ad okot az, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben egyes területeken növekedett az adminisztráció (az adófolyószámlák száma), illetve bizonyos jelek előre vetítik egyes elemek újbóli bevezetését (NYENYI), és hogy még nem kezdődtek széleskörű szakmai egyeztetések az adóadminisztráció-csökkentés gyakorlati megvalósítására.
A gyakori jogszabályváltozások miatt a vállalkozások még középtávra sem tudnak tervezni. A következő évre vonatkozó módosítások gyakran csak az év utolsó napjaiban, a jogalkalmazóknak felkészülési időt sem hagyva jelennek meg. Ebből adódóan a problémák többsége csak ,,élesben” derül ki. Jellemző, hogy az elmúlt hat évben 73-szor módosult az adózás rendjéről, 55-ször a személyi jövedelemadóról és 31-szer a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény.
Mivel a hazai mikro- és kisvállalkozások csak úgy tudnak életben maradni, ha költségeik és adminisztratív terheik csökkennek, és az így megtakarított forrásokat érdemi tevékenységükre tudják fordítani. Vadász Iván, az egyesület szakmai alelnöke szerint az megoldás, ha a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése nem haladná meg a GDP növekedés ütemét.
  2012 © Newsbreakers Communications
1025 Budapest, Kilátás utca 10. - info@newsbreakers.hu